Wstecz

Czym charakteryzuje się grzejnik płytowy?

Jeżeli zdecydujemy się na zakup grzejnika płytowego, musimy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii związanych z jego konstrukcją. Najpopularniejsze obecnie grzejniki płytowe zbudowane są ze stalowych blach, które następnie trafiają do pras. W prasach blachy są zgrzewane w specjalny sposób, dzięki któremu powstają pomiędzy nimi kanały, przez które przepływa woda grzejna. Tak połączone blachy tworzą płyty. W jednym grzejniku może się znaleźć do trzech płyt, przy…
dodano: 22 października, 2015

Jeżeli zdecydujemy się na zakup grzejnika płytowego, musimy wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii związanych z jego konstrukcją.

Najpopularniejsze obecnie grzejniki płytowe zbudowane są ze stalowych blach, które następnie trafiają do pras. W prasach blachy są zgrzewane w specjalny sposób, dzięki któremu powstają pomiędzy nimi kanały, przez które przepływa woda grzejna. Tak połączone blachy tworzą płyty. W jednym grzejniku może się znaleźć do trzech płyt, przy czym najbardziej zewnętrzna, czyli frontowa, posiada charakterystyczną, pionowo profilowaną powierzchnię. Oczywiście istnieje możliwość zakupu grzejników z gładką płytą frontową – znajdziecie je Państwo m.in. w naszej ofercie.

Grzejniki płytowe mogą mieć różne wymiary, przy czym standardowo ich wysokość wynosi od 200 do 900 mm, zaś długość od 400 do 4000 mm. Moc cieplna takiego urządzenia wynosi od 200 W wzwyż, przy czym może być ona modyfikowana obecnością ożebrowania konwekcyjnego. Ożebrowanie jest dodatkową, metalową, pofalowaną powierzchnią znajdującą się pomiędzy płytami lub płytą a ścianą. Jego rolą jest zwiększenie powierzchni wymiany ciepła pomiędzy grzejnikiem a otoczeniem.

Grzejniki płytowe oznacza się najczęściej dwiema cyframi. Pierwsza dotyczy liczby płyt (np. 2), zaś druga liczby ożebrowań (np. 1). Oznacza to, że grzejnik płytowy oznaczony liczbą 22 posiada dwie płyty i dwa ożebrowania pomiędzy nimi. Produkowane są najczęściej z czterema króćcami przyłączeniowymi, przy czym – w zależności od modelu – mogą być zasilane zarówno od dołu, jak i z boku.

Najważniejszą kwestią związaną z tego rodzaju kaloryferami jest ich wydajność oraz sposób oddawania ciepła do otoczenia. Najlepiej do pomieszczenia oddają ciepło pojedyncze płyty, a najgorzej potrójne, ponieważ w tym drugim przypadku część ciepła jest odbijana przez pierwszą płytę. Obecność ożebrowania sprawia, że te straty są mimo wszystko stosunkowo niewielkie, ponieważ ciepło w tym przypadku trafia do wnętrza głównie poprzez konwekcję powietrza, a nie – jak w przypadku frontowej płyty – poprzez promieniowanie.

Ponadto warto pamiętać, że grzejniki płytowe dobrze współpracują z pompami ciepła lub kotłami kondensacyjnymi, najlepiej w systemie zamkniętym z naczyniem wzbiorczym. Maksymalna temperatura wody lub oleju w takiej instalacji nie powinna przekraczać 95°C. Poza tym nie powinny być one eksploatowane we wnętrzach, w których wilgotność powietrza zazwyczaj przekracza 60%.

Grzejnik płytowy