Stojąc przed wyzwaniem dobrania najlepszego grzejnika do kuchni, warto wyjść z założenia, że niezależnie od rodzaju, najbardziej odpowiednim miejscem do jego zamontowania będzie bez wątpienia przestrzeń pod oknem. Taka lokalizacja kaloryfera zapewnia bowiem odpowiednią cyrkulację powietrza, sprawiając, że jego ciepły strumień kieruje się ku górze, miesza z chłodem docierającym od okna i rozchodzi równomiernie po całym pomieszczeniu. Warto pamiętać również od tym, że grzejnik powinien być umiejscowiony w taki sposób, by jego dolny koniec znajdował się w odległości około 10-12 centymetrów od podłogi, zaś górny koniec był mniej więcej o tyle samo oddalony od parapetu.
Jeśli szukamy sprawdzonego i estetycznego rozwiązania, dobrze jest postawić na tradycyjne grzejniki aluminiowe. Z kolei, w sytuacji, gdy zależy nam na czymś eleganckim, lekkim i zwracającym uwagę, warto rozważyć dekoracyjną odmianę kaloryfera. Co prawda, w tym drugim przypadku koszty będą nieco większe, jednak efekt niewątpliwie jest warty swojej ceny. Co istotne, posiadanie małej kuchni skłania do zakupu grzejnika o mniejszych gabarytach. Najlepszym rozwiązaniem będą tu grzejniki pionowe. Można też postawić na oryginalność i zdecydować się na grzejnik będący połączeniem urządzenia grzewczego i mebla.
Warto dodać, że każde z tych rozwiązań można zastać w jednym miejscu, a dokładnie w firmie Enix z Krakowa.