Wstecz

Skąd wiemy, że grzejnik jest bezpieczny i spełnia normy?

Decydując się na zakup grzejnika do domu czy biura, należy sprawdzić czy spełnia on wszystkie określone normy i obowiązujące standardy oraz czy posiada on odpowiednie atesty. Aby mieć pewność, że wybrany przez nas grzejnik będzie bezawaryjnie działał przez długie lata, już w trakcie zakupu należy zwrócić uwagę na jego jakość i znajdujące się na opakowaniu oznaczenia. Najważniejszym oznaczeniem zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii Europejskiej jest znak CE,…
dodano: 1 kwietnia, 2016

Decydując się na zakup grzejnika do domu czy biura, należy sprawdzić czy spełnia on wszystkie określone normy i obowiązujące standardy oraz czy posiada on odpowiednie atesty.

Aby mieć pewność, że wybrany przez nas grzejnik będzie bezawaryjnie działał przez długie lata, już w trakcie zakupu należy zwrócić uwagę na jego jakość i znajdujące się na opakowaniu oznaczenia. Najważniejszym oznaczeniem zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii Europejskiej jest znak CE, świadczący o dopuszczeniu danego produktu do obrotu i stosowania w budownictwie, a także o zgodności z europejską normą zharmonizowaną lub europejską aprobatą techniczną. Ponadto, gotowy grzejnik po wyprodukowaniu powinien przejść serię badań w certyfikowanych instytutach pod kątem spełniania normy PN-EN 442. Dotyczy ona wymagań i warunków technicznych, a także mocy cieplnej i metod badań dla radiatorów i konwektorów.

Prawidłowa i bezpieczna eksploatacja grzejników, zależy również od ich właściwego montażu. Instalując grzejnik powinno się zwrócić uwagę na jego odległość od podłogi i sufitu. Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie kaloryfera blisko podłogi, ponieważ wpływa to korzystnie na cyrkulację powietrza i rozchodzenie się temperatury w pomieszczeniu. Należy również pamiętać o tym, by nie montować grzejnika bezpośrednio pod kratką wentylacyjną. Będzie ona zasysała powietrze i obniżała temperaturę w pomieszczeniu. Dodatkowo, w przypadku instalacji grzejnika elektrycznego, należy pamiętać, by urządzenie to nie było narażone na jakikolwiek kontakt ze strumieniem wody.

.